Bryndzové potěšení

jedlo_halusky.jpg

Bryndzové halušky jsou typické slovenské jídlo, které je díky charakteristické chuti bryndzy přijímáno konzumující veřejností značně protichůdně. Lidé je buď milují (jako já) nebo nenávidí (jako Lana nebo PP, např. 🙂 ). Nutno podotknout, že noky z prášku posypané hrudkami zatvrdlé bryndzy a polité smaženou cibulkou může „bryndzovými haluškami“ nazvat jedině masochista se zoufalým nedostatkem smyslu pro humor. A nutno rovněž podotknout, že naprostá většina konzumentů, kteří halušky nenávidí (jak sami říkají), se setkali pouze s tou výše popsanou verzí.
První zmínky o haluškách se objevily v polovině 19. století. Bylo to téměř každodenní jídlo těžce pracujících rolníků, pastevců, uhlířů a dřevorubců. Existuje více druhů halušek a v různých slovenských krajích mají i různé pojmenování – např. trepanky nebo hičkoše.
No, a jak se tedy k haluškám dostat? Samozřejmě mám na mysli ty skutečné halušky a ne jen nějaké nudle se sýrem… Inu, máte čtyři možnosti:

s�to velkooké

  1. Koupit si v Tescu halušky v prášku, bryndzu a slaninu a pak se mlátit hodinu do hlavy, že jste to zbytečně uspěchali a nedočetli tento článek…
  2. Zajet na Liptovskou Maru do salaše „Dechtáre“…. (a vzít mě s sebou)
  3. Udělat si je klasickým způsobem… (potřebujete nějaké brambory, vajíčko, hladkou mouku, slaninu (pokud možno ne anglickou), zakysanou smetanu, sůl, ohniště (stačí sporák), struhadlo (takové to, co si na něm sedřete kůži, ne takové to, co dělá teňounké nudličky dobré leda na bramborové placky), min. 3 l hrnec, vodu, síto s velkými oky na protlačení těsta do vroucí vody a síto klasické na vybírání hotových halušek z horké vody (můžete to klidně zkusit rukama, jen mám strach, že si pak těch halušek moc neužijete), kastrolek na opražení slaniny a misku na rozmíchání bryndzy. Jo! A samozřejmě bryndzu! Bramory oškrábete, nastrouháte, klepnete do nich vajíčko (skořápku nikoli… račte odpustit pánové Werichu a Buriane), zasypete malou lžící soli a zamícháte. Mezitím dáte vařit hafo vody, kterou také osolíte (přiměřeně). Ještě před tím nakrájíte slaninku (nic pro vegetariány, bohužel… sója se na to nehodí a s máslem si to jaksi nedokážu představit…) na kostičky a dáte opražit buď na pánvičku (řešení pro majetné) nebo do malého kastrůlku (řešení pro nemajetné), popř. to uděláte bez té zatracené slaniny (řešení pro vegetariány a jim podobné individuality). Rovněž je třeba rozmíchat bryndzu s kysanou smetanou… POZOR!!! Toto je první checkpoint na vaší cestě za chuťovým orgasmem… Bryndzu musíte nejdříve pořádně uhníst, aby nebyla hrudkoidní a pak přilít kysanou smetanu. Pořádně to promíchejte a smetanu dolévejte tak dlouho, dokud nemá vzniklá směs konzistenci hodně horkého asfaltu. Nicméně zpět k těstu, které nám v míse zatím utěšeně hnědne. Což nesmí. Takže, uchopte do levé ruky sáček hladké mouky a do pravé něco, čím budete těsto míchat (vařečku, míchátko, hokejku apod.)(pozn. pro leváky: naopak) a začněte sypat mouku za stálého míchání těsta (není podmínkou. varianta sypání v přestávkách mezi míchaním je rovněž přípustná). Nebudeme se zdržovat nudným popisem množství mouky v kilogramech, ale POZOR!!! Přichází druhý checkpoint na cestě k chuťovému orgasmu… Sypejte mouku a míchejte dokud se vám těsto nezačne stavět na odpor, a pak ho zkuste kousek prsknout do vařící vody. Musí zůstat pohromadě (to těsto, přirozeně…)! Pokud se po ponoření stane, že se vaše první haluška rozpadne, musíte přisypat další mouku! Při práci si třeba pískejte, ale nežerte tu zamíchanou bryndzu!!! Během pokusů uvést do vařící vody pokupě držící halušku nezapomeňte občas zamíchat pražící se slaninku (pozn pro vegetariány: Vy si můžete maximálně zastříhat ušima). Když se vám konečně podařilo udržet těsto ve vařící vodě pohromadě, můžete přistoupit k hromadné tvorbě jednotlivých halušek. K tomuto účelu budete potřebovat výše zmíněné síto velkooké. To umístíte nad vodu a kydnete do něj dávku těsta, které vzápětí začnete protlačovat do vařící vody. Během celého procesu by měla voda nepřetržitě vařit, jinak se vám v ní těsto slepí a vytvoří klubko slizkých červů namísto sexy halušek. Ale bacha na to! Voda, pokud se dostane do styku s bramborovým těstem, má v případě prudkého varu sklony vzít do zaječích a prásknout vám do bot. Proto musíte neustále kontrolovat stav varu a v případě nutnosti rázně zakročit. Halušky se vám zpočátku usadí u dna hrnce, proto je dobré je jemně oddělit… takže prosím… žádné řvaní: „Rozejděte se!!!“, ale něžně vidličkou probrat ten chumel a čekat, až halušky vyplavou k hladině. Pokud jste až dosud dělali všechno jak jsem vám popsal, tak nebojte, ony vyplavou. Pak je musíte druhým sítem vytáhnout z vody, nechat okapat a hodit na talíř. Dvě – tři várky takto získaných halušek poté pořádně promíchejte s bryndzovou omáčkou, posypejte je žhavou slaninkou, která musí ještě prskat a pusťte se do nich. Zapomeňte na nádobí, vařící vodu i hnědnoucí těsto v míse. Ponořte se do kakofonie chutí, vůní a jedinečného momentu z pravých Liptovských Bryndzových Halušek! Pro umocnění toho nevšedního zážitku připíjejte zákvas popř. žinčicu, po jídle si zahrajte na fujaru „Ja som bača veľmi starý…“ a máte vystaráno.)
  4. Popř. můžete přijmout moje pozvání…. (ale nepřehánějte to jako Velkej Dý… 🙂 vždycky koupí kilo brambor, skanduje věci typu: „víc! víc!“ a pak nemá šanci natlačit to všechno do hlavy…)

halusky.jpg

Reklamy